söndag 12 september 2010

Dårarnas paradis finns här!

Ja, någon hejd på dårskap finns inte hos oss - men det gör inget! Det blir så mycket roligare i livet med en rejäl dos galenskap...


I lördags morse rullade mästergrävaren David in på gårdsplanen. Jag hann knappt vända mig om förrän första rabatten var grävd till 80 cm djup och fylld med sållad matjord, uppblandad med flera år gammal hästgödsel!


Till och med detta enorma ekipage fick jobba ordentligt för att få upp sten, rötter och elände!


Men milda makter, vad bra det blev!!! Jag blir alldeles glad och varm när jag tänker på alla fina rosor som ska ha det så gott här! I rabatten till vänster ska det planteras ljusrosa buskrosor och kantnepeta. I rabatten till höger ska en spalje byggas i ytterkanten och här ska olika klängrosor samsas med klematis. Flera av rosorna är gula och aprikos och jag funderar på att sätta vita klematis bland dem för att dämpa den gula färgen. Är det rätt tänkt, tror ni? Eller är det någon som har bättre tips om vilken färg som skulle passa att matcha de gula rosorna med? Tanken är att man från parkeringen inte ska kunna se hela trädgården, utan det ska bli lite mer rumskänsla.


I flera av rabatterna sticker rör  upp och det är för att vi ska kunna ha belysning i vissa och även en vattenpost, för att underlätta bevattning. Lika bra att passa på när man inte behöver gräva för hand:)


Runt alla rabatter ska det vara gråsten och när allt är planterat ska all öppen jord täckas med tidningspapper och täckbark. Vi hann med att plantera en hel del av rosorna. Varje ros fick en halv säck riktigt fin plantjord runt sin jordklump och varsin matsked Algomin Start. Allt för att de ska trivas här hos oss, de små liven:)


Denna trädgårdshelg kommer troligen att gå till historien som en av de allra roligaste! Det är enormt vad mycket som har hänt - och då har jag bara visat en tredjedel;) Det är ju nämligen så, att det ena gärna leder till det andra... Men nu är jag så trött så jag skakar, så det får bli mer om den VERKLIGA dårskapen imorgon;) Hoppas alla haft en härlig trädgårdshelg!

Lev väl,

19 kommentarer:

 1. Woaw,kan du inte dela med dig av din trädgårdsenergi? Jag skulle behöva några kilo känner jag. Vilket jobb - åh vad bra det blir. Ska bli kul att se fortsättninge.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 2. Ser härligt att få en sådan grävare, då händer det grejer! annat än när man gräver för hand..
  ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. Jisses så spännande, visst är det härligt med stora maskiner det blir så rejält gjort då.. =)). Gjorde något liknande för fem år sedan och jag är fortfarande jättenöjd med allt jobbet den gjorde på några timmar.. ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 4. Jag blir sååå imponerad. Så otroligt bra det kommer att bli. Vill se mera!!!
  Ha det bra. Lotta

  SvaraRadera
 5. Ingenting är som nya rabatter - oj, vad kul det är! Jag ser fram emot att följa utvecklingen av dina nya rabatter, det du har visat och berättat om så långt låter väldigt lovande!

  SvaraRadera
 6. Vad det har hänt mycket på så kort tid. Vilken energi ni har och vad fint det kommer att bli.
  Ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 7. Så roligt ochså fint det der ut....härligt med stora rabatter.

  SvaraRadera
 8. Jösses vad kul det ser ut!
  Vi har också grävare här hemma - men av helt annan anledning än att gräva rabatter. Det har iofs haft följden att jag har fått ca 40 kubik med...osorterad !!! ... matjord att använda i trädgården. Vem ska sortera den tror du??
  Vilket roligt arbete du har framför dej och vad snabbt och lätt det tunga gick.
  Ha det gott // Elinore

  SvaraRadera
 9. Yeix!! Vilket projekt - KUL!!!

  (Klart det är OK att länka till min blogg! - OK om jag länkar din? Det här brontoprojektet måste ju följas!)

  Ha det så bra!
  S.

  SvaraRadera
 10. Oj............... WOW................ Alltså..... så skönt att få grävarhjälp... Det gör ju att man får ägna sig åt de roligare sysslorna..... Vilket mastodont - projekt.... Charlotta: det ser mycket vackert ut med formen på planteringarna... Smart att dra in el och vatten också! Det skulle man ju vilja ha.. men är ju inte lika lätt att göra i efterhand...... Återigen imponeras jag över er lust och iver och ork.... Ni är något i hästväg!!! Ser fram emot att få veta mer om de nya rabatterna.... spännande......

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Oj, oj, oj, här går det undan!! Man kan ana att det kommer att blir helt fantastiskt med alla rosorna och spaljéer. Och det verkar dessutom stämma med din "gräsklippningsritning"!!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Oj, oj, oj vilken förändring det blivit i din trädgård. Fint blir det. Och vad växter det går åt. Men du hade ju bilen full med rosor när du besökte mig, fast de räcker väl inte till.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 13. Så kul att utveckla trädgården så mycket!Rosrabatterna blir fina, och idén med spalje är jättebra, rumsavdelare kan man inte få för många av. Väntar med spänning på nästa inlägg ;)

  SvaraRadera
 14. MEN OJ Vilken lyx! Att få grävt så där i ett naffs !!!! GRATTIS! Förstår din lycka!
  Det kommer bli underbart!
  Linda

  SvaraRadera
 15. Oj nu blir man lite avis.Tänk att få en hel drös med nya rabatter att plantera i.Jag önskar dej lycka till med planteringen.Jag tror vita clemates kan bli fint ihop med det gula,Annars skulle det nog gå bra med ljust lila.Riktig pastell lila.

  SvaraRadera
 16. Vilken lycka! En grävare att tillgå vid grävning är ju en dröm, särskilt om man ha stenigt och mycket rötter som det är hos mog (och hos er med verkar det som).

  Så fint det kommer att bli med rosorna och när de i mörkret är belysta...!

  SvaraRadera
 17. Det går frammåt med stormsteg,ska bli kul att se fortsättningen.
  Vit clematis blir nog fint, om du vill hålla dej till aprikos gul vit så skulle jag nog plantera in cremevitt,vitgula växter som väver ihop.
  Mariana

  SvaraRadera
 18. Vilken underbar dårskap ;-) Vilket fantastiskt jobb ni lägger ner, det kommer säkert bli otroligt fint när allt är klart (om nu en trädgård nånsin blir klar...). Ha det gott.// Peter

  SvaraRadera
 19. Jøje meg, hvor flott dette kommer til å bli. Gleder meg til å se det blomstre i bedene til neste sommer. Så fantastisk å få gravehjelp av motorisert redskap.. og sll den jorden med god gjøsel. Dette blir nok noen frodige rosebed. Ønsker deg en fin helg!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)