lördag 25 september 2010

Än blommar inte löken...

... men snart! Bara sex månader tills de första tittar upp:)

I torsdags kom första leveransen av lökar från Odla.nu. Igår var det löksättardag! Lovely day:)


Här i rosenpergolan har jag satt 45 lökar av 'Queen of Night' och 'Spring Green'. Blir en fin kombination här bland mängder av mörkvioletta aklejor, blå och violetta klematis och vit kantnepeta 'Snowflake'.Kungsängsliljor ska få komma här framför salvian. Egentligen en för solig och torr plats kanske, men jag chansar. Det är en tom och tråkig plats på våren men på sommaren syns inte marken här.


Snöklocka är så fint, tycker jag. Har aldrig vågat mig på den förut. Den lär vara svår. Men nu chansar jag, här framför en stor gråsten och framför vildvinet.


Den här rabatten är full av gamla sorters buskrosor, lavendel och i kanten violett kantnepeta. Här ska det vara karamellfärger om våren! Krokus längs gråstenarna och tulpaner i olika små grupper.


Jag har lusläst bloggar och forum hela sommaren och frågat runt lite, för att hitta så många tulpansorter som möjligt som är pålitliga och kommer igen år från år. För säkerhets skull duttar jag i lite benmjöl också när jag sätter löken. Lär vara välgörande. Till våren när de tittar upp ska de tydligen ha blodmjöl (hualigen!), dels till näring och dels för att avskräcka hungriga små rådjur. Mer än så här hann jag inte igår. Mer lök ska sättas på söndag - även vitlök. 

Ha en go' lördag:)

Lev väl,

13 kommentarer:

 1. Det kommer att blomma fint hos dig hela våren. Du tänker verkligen på nästa säsong redan.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 2. Tror visst vi beställt från samma ställe :) Jag är modig och har beställt tulpaner trots alla rådjur men det gick hyfsat bra i våras, så jag testar. Har också köpt den vit-gröna men blev nu lite sugen på den svarta med, kan bli en läcker kombination så som du tänker.

  Snöklockor har jag med, de är jättefina! och klarar de av min blöta, kalla lerjord, kommer de trivas galant hos dig :) De finns lite olika sorter, de som blommar tidigt, i maj som mina gör och faktiskt på hösten med! I botaniska i Göteborg, finns det en hel backe av snöklockor att njuta av på senvåren :) Lycka till :)

  Ha det bäst ♥

  SvaraRadera
 3. Hum, i år ligger detta i lä ... det får bli nästa år för mig. :)

  SvaraRadera
 4. Lördagsgodis för en odlare.
  Jag står och tittar på lökarna i affäterna men kommer inte till skott riktigt...men det är ju inte försent än....

  SvaraRadera
 5. Oh så vackert allt är.Vet inte riktigt hur jag kom in.Men genom cat´s passions kan det ha varit. eller Davisson, med kronärtskockorna.Kanske mina gröna paprikor ska vara gröna, ingen ide´tro att de ska bli gula eller orange ens röda.De är så stora nu så jag tror de spricker snart.Får nog ta dem till min grönsaksröra som jag älskar, kan inte få nog av den.Med zuccini o.lök, utesluter aubergine, det blir så slemmigt med den i.Bruka hälla mörkt öl i.Då blir den mustig.

  SvaraRadera
 6. Hej Charlotta!
  Oj vad många lökar du handlat, förstår att du har shoppingförbud nu*fniss*! Låter härligt när du skriver att de börjar komma upp om 6 månader..då har vi lagt hösten o vintern bakom oss:)

  Önskar dig en trevlig kväll!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 7. Det kommer att bli så läckert!!! Queen of the night är helt underbar - liksom alla dom andra... Lycka till med kungsängliljorna - inte för att avskräcka, men jag satte sådana förra hösten och inte en enda dök upp... Trots väldränerat och soligt!?

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 8. Så många fina lökar du köpt, spännande när det kommer upp till våren. Jag har inte köpt en enda lök i år......får ta och sätta lite fart!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 9. Åh..... nu blir jag så sugen på att få sätta igång med lökplanterandet...... Än så länge håller jag på med mina förberdelser (d v s gräva rabatter där lökarna ska ner ;-)) Längtar till våren när jag ser alla dina lökar.... Kommer att bli urtjusigt hos dig... Visst måste man chansa ibland... Ibland funkar det..... och ibland inte..... Oueen of night är en av favoriterna....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 10. Himmel vad fint du kommer att få det.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 11. Oj där har du att göra ett tag!
  Spring green är en av mina favorit men har gått ut som sagt vad.
  Kom på att jag har också lite att sätta men borde nog köpa lite mera.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Många snyggingar har du valt! Flera av mina favoriter; kungsängslilja, Spring Green, Queen of Night. Det blir jättefin, åh vad jag längtar! /Katarina

  SvaraRadera
 13. Ja, det är ju så härligt med alla blommor som kommer tidigt på våren. Just då när man otåligt går en runda varje dag och hoppas att det sticker upp lite grönt någonstans sen går det fort så exploderar det i alla möjliga lökväxter (även om de är grymt trista när de ska vissna ner, men de går ju att gömma bakom andra växter)
  Härlig blandning du har där, snöklocka står på vill ha listan här också men har inte blivit ännu. Väntar på några lökpaket till fr Odla och Jennys Växter. Svårt att låta bli! (:D
  Ska bli kul att se bilder till våren!
  Gullvivan

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)