söndag 22 augusti 2010

My lovely dahlias


Åh, vad glad jag är för mina dahlior! Om jag måste välja,
vilket jag egentligen aldrig måste, så är jag svagast
för de enkla. Alla tre i mitten, uppifrån och ner
är dahlior som vi köpte från Svenska
dahliasällskapet på trädgårdsmässan
i våras.

Det är svårast att hitta de enkla i handeln, tycker jag.
Men jag fick tipset på trädgårdsmässan, att
de dahlior man sår från frö oftast blir
enkla. Därför har jag bestämt
mig för att ta lite fröer i år. Ska bli kul 
att se vad det blir.

Ha det gott alla!

14 kommentarer:

  1. Fina men i år blev det inga för mej.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Oj, det var många fina! vilken är min favorit? svårt men kanske den vita kaktusdahlian m rosa mitt (:D Gullvian

    SvaraRadera
  3. Oj, vad många olika sorters dahlia du har. Otroligt vackra. Jag har bara en som blommar än.
    Kram Ann-Lie

    SvaraRadera
  4. Det förstår jag att du gör...... Det går inte annat än älska dahlior... ;-) Vad många olika sorter du har....

    Den där orkidédahlian i mitten högst upp (visst är det en sån?!). Doftar den? Vad jag förstått ska de dofta lite grann...

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  5. Såå fina dahlior. Den högst upp i mitten var ju bedårande. Har aldrig sett en sådan!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Dahlia-glädje! Jag har inga kvar :( Men helt ärligt har jag inte platsen heller nu längre.
    Ett riktigt hett tips:
    Ingredienser till
    ca 3 dl hemgjord het chilisås
    • ca 12 pepparfrukter - chilifrukter av valfri sort - blanda ex. 8 röda jalapeno med st av starkare sort
    • 1 dl råsocker
    • 2 klyftor vitlök
    • 1 dl vitvinsvinäger
    • 2 dl vatten
    • 1 tsk salt
    Så här lagar du
    1. Sätt ugnen på grill.
    2. Skär bort fästena. Hacka chilifrukterna grovt och lägg i en ugnspanna. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
    3. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
    4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
    5. Ta ut och häll i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
    6. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt.
    7. Låt koka utan lock tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
    8. Mixa med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Tillsätt salt och låt såsen kallna.
    9. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
    10. Chilisåsen håller sig i flera veckor.

    Var försiktig när du smakar av den. Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  7. Ja de var ljuvliga!
    Ruben har sått dahlior men jag undrar om de blev enkla jag minns inte riktigt.
    Kul med sådda dahior tycker jag.
    Ha det gott och tack för galleri visningen
    Annika

    SvaraRadera
  8. Jättevackra dahlior du har! Mitten överst är min favorit, men alla är vackra på sitt sätt :-)

    Ha det gott!
    Annika

    SvaraRadera
  9. Vilket läckert collage! jag har faktiskt inte en enda dahlia, men skulle gärna vilja ha några enkla. De är vackrast, tycker jag också!

    SvaraRadera
  10. Riktigt fina exemplar..och du har lagt upp bilderna så fint!!

    Ha en härlig, solig måndagskväll!!

    Kramis Sanne

    SvaraRadera
  11. Lovely var ordet...Kul att ha så många olika va?
    jag har inte en enda ;) Kanske något att satsa på....

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)