fredag 23 juli 2010

Penséer före och efter halshuggning

För 18 dagar sedan klippte jag ner alla mina penséer. Det såg förskräckligt ut i krukorna ett litet tag. Se nedan, vad fint det ändå blev!

Den 1 juli

Stympat den 6/7!

Back in business, den 21/7! Penséerna närmast kameran
behöver några dagar till på sig innan de är riktigt fina.

Även nävorna stympades på samma vettvilliga sätt. Se nedan hur det gick.
Den 1/7 så här vackra men snart på väg att blomma över.

Jag missade att plåta själva stympningen, men nu är det så här vackra
gröna bollar i kanten. Får se om de vill blomma?

Stärkt av dessa framgångar nådde galenskapen nya höjder häromdagen. Både jättedaggkåpan och kantnepetan skråddades hejvilt. Det har jag aldrig gjort förut och nu är jag livrädd att jag gått för långt...

Före (redan i juni)...

Efter...

 
Före...
Efter...
Tänk om det kommer att se ut så här den 8 augusti. Hualigen!

10 kommentarer:

 1. ... så då gjorde jag också det, klippte ner penséerna. Och lämnade krukan i stan där landets varmaste temperaturer uppmättes... och nu är det bara en kvar som ligger och flämtar vid liv, men inte så mycket mer... Otur! (Ja, så väljer jag att se på det) Men det var gott att se dina så fina!

  SvaraRadera
 2. Ja du , det är nog en bra idé, så blir allt finare när regnet återvänder, om det nu gör det?? Jag borde följa ditt exempel, när jag nu skall hinna det.......... :)

  SvaraRadera
 3. Min yngsta dotter räddade penseerna när jag krukade om för en månad sedan, nu blommar de fint igen och jag har fått lova att ALDRIG slänga dem..

  SvaraRadera
 4. Man måste våga chansa lite. Det gör inget om det inte hinner komma till den 8 det lär finnas så mycket att titta på ändå.
  Penseerna är ett under.
  Tack för dina hälsningar det värmer alltid.
  Ha det gótt
  Annika
  Som hade kommit den 8 om du bott närmre

  SvaraRadera
 5. Godmorgon.
  Toppen och se att du vågat gå fram såpass hårt. Är hemma under helgen och ska fixa till rabatterna, har bla jättedaggkåpa som verkligen blivit jätte. Det blev fint resultat på dina penséer, resten kommer säkert också och blomma.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 6. Ja, det ska bli spännande att se resultatet av dina ansträngningar. Kanske borde man klippa ner mycket mer än vad man tror. Samtidigt tycker ju jag att det är lite kul att samla frön, men det fungerar ju inte lika bra på alla sorter.

  SvaraRadera
 7. Man måste våga ibland... det är ju så man lär sig. Många växter mår bra av att få smaka på sekatören lite oftare.... Nävorna blev väldigt bulliga och fina efter klippningen. Även om de inte blommar om igen så är de gröna bladen i sin kuddform väldigt fina.....

  Ha en skön helg!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 8. SMART..........det gäller ju att våga klippa :)
  Håkan

  SvaraRadera
 9. Snyggt!!! Jag tänkte klippa förra veckan men det blev inte av.
  Angående Tender blush så är det ju en alba och den är väldigt härdig. Hon som jag köpte den av har sin trädgård i bergslagen som har zon 4-5 och där funkar den så det borde funka. Här finns lite mer info:
  http://www.alltomtradgard.se/roslistan/tender-blush/

  Där står det härdig till zon 5, borde alltså funka hos dig.

  SvaraRadera
 10. Hej MC!

  Jag brukar klippa nepetan den 1juli, och ge dem lite extra godis samtidigt... och då räknar jag med att de står i blom igen i mitten av augusti.
  Penseerna gör jag likadant med som du, så står de så fint och vilar sig bakom huset tills de kommit i stämning igen:-)
  Ha det gott, jag håller tummarna på nepetan där, jag brukar bara halvera dem...
  Hillevi

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)