tisdag 6 juli 2010

Dags för flädersaft

Åh, detta ljuvliga sommarväder vi har! Jag njuter och värmer upp mig så det ska räcka länge, länge. Sådan härlig sol och värme väcker ju ingen större lust att stöka i köket. Men igår när jag i hettan blev bjuden på ett glas svalkande nygjord flädersaft hos grannen, kunde jag inte låta bli att gå hem och plocka ner lite blomklasar och göra en liten sats saft. Den är ju så busenkel och snabb att fixa till, dessutom! Ha det fortsatt underbart gott i denna hett (!) efterlängtade sommar.

För recept, klicka på Läs mer nedan.


Flädersaft

Ca 30 blomklasar
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
3 citroner
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i ett stort kärl. Skiva citronerna och lägg dem i kärlet. Koka upp vattnet och häll därefter i socker och citronsyra. Slå den heta sockerlagen över blommor och citroner och rör om. Täck kärlet med ett lock eller med plastfolie. Låt stå svalt i 3-4 dagar och rör runt någon gång per dag. Häll saften genom silduk och häll upp på rena flaskor. Ska saften drickas genast eller frysas, kan man använda mindre socker.

15 kommentarer:

 1. Låter jättegott!
  Jag har bara ett litet fläderblomsträd som blommar för första gången i år med ca 10 klasar. Får vänta att göra saft till ett annat år.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 2. Ser ju hur smaskigt och läskande ut som helst..... Har tyvärr ingen fläder...

  Ja, nu är det varmt och skööööönt!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Mums! Jag älskar flädersaft, men vår stackars fläder är fullständigt invaderat av löss.. Men nästa år - då ska det bli saft av!

  Njut av sommaren!

  Kram M

  SvaraRadera
 4. JAg blev faktiskt sugen på flädersaft!! Det är ju inte så mycket jobb med det såå KANSKE jag skulle göra ngr liter.??
  Sen var det ju härligt med dina nedklippta Penséer. Mina som stod i fönsterlådorna klipps också av o så petar jag ner dem ngnstans i en rabatt. Alltid kommer det ngt.
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 5. Jag har också gjort i årdning en sats.
  Så duktiga vi är = )
  mvh Lena

  SvaraRadera
 6. Ja, nu är det hög tid att ge sig ut på fläderblomsjakt i grannskapet. Ekologiska citroner och citronsyra ligger på köksbänken, så imorgon ger jag mig ut på jakt med efterföljande saftkok. Ett bra tips är fläderkakan jag bloggade om i lördags - underbar med en klick vispgrädde!

  SvaraRadera
 7. Låter väldigt smarrigt, synd att jag inte har någon fläder! Skulle säkert vara gott och läskande i värmen!
  Ha det gott!
  //Margot

  SvaraRadera
 8. Tyvärr har flädern blommat över här redan. Jag tänkte inte på det tills jag nu ser svenskorna som gör sin saft. Brukade faktisk göra det med för i tiden när jag bodde i Sverige.Får tänke på det nästa år.
  Ha det bra i värmen med lite läskande saft.
  Anje

  SvaraRadera
 9. Je n´y ai jamais goûté.

  Si bel arbre

  Bonne journée Charlotta

  SvaraRadera
 10. Jag skulle också vilja att min fläderbuske/träd skulle vara stor nog att ha en massa härliga blomklasar. Men jag får vänta några år till. Det verkar som den växer väldigt sakta. Det är ju sååå gott med fläderdryck. Kram

  SvaraRadera
 11. Det är gott med flädersaft men det är ingen som dricker saft hemma, men njuter av doften av fläder gör jag.
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Sökte namnet på min gamla rosenbuske och hittade din blogg. Vilka fina bilder. De ger verkligen sommarkänsla.

  SvaraRadera
 13. Mumsigt med flädersaft! Längtar till den sommar då jag kan göra egen, planterade fläder förra året men det är allt för få blommor i år för att det ens ska bli ett glas saft. :)

  Jasså, det är gott med okra i grytor? Måste ta och leta efter lite recept. Den växer i uterummet eftersom jag läst att den vill ha mycket värme. Undra om det inte var från odla.nu jag fick med en gratis fröpåse (bonuspåse) när jag beställde andra fröer. Okra, Cajun Delight F1 heter fröerna i alla fall, från Mr.Fothergill´s, borde inte vara så svåra att få tag på. Synd att det är F1 fröer, annars hade man kanske kunnat testa att ta egna fröer på dem. Tja, testa kan man ju förstås ändå men det är ju inte säkert att det blir likadan avkomma.

  SvaraRadera
 14. Var det er jag såg på Ikea häromdagen, framför mig i kön med många många glasflaskor? Jag log och tänkte "flädersaft........." (och köpte en färdig flaska i matdisken, men sånt erkänner man kanske inte?) Gott gott och underbart mycket sommar!

  SvaraRadera
 15. När jag bodde i Stockholm så hade jag en jättestor fläder, därför dricker jag inte längre fläderblomssaft! Jag såg nämligen alla dom feta gråa lössen som satt på den!!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)