onsdag 10 februari 2010

Sallad i alla färger och former


Sallat älskar jag att odla. I alla färger och former. Av trädgårdsgurun Åke Truedsson har jag fått lära mig hur man odlar sallat för att få ett riktigt lyckat resultat. På det här sättet har man också tillgång till sallat under hela odlingssäsongen. Man sår ungefär 20 frön (eller så mycket som man tror går åt hemma under två veckor) i en kruka. Fröna ska sås med ca 2-3 cm mellanrum. Man kan börja redan i mars om man har växthus eller drivbänkar. Självklart kan man förodla inomhus också. När sallatsplantorna är ca 5 cm höga, planterar man ut dem i odlingsbädden. Man bör hålla ett avstånd på 25 cm mellan plantorna och vattna väl, särskilt de första dagarna. Efter två veckor sår man ytterligare 20 frön i en ny kruka och följer samma procedur. Gör man så varannan vecka har man alltid fin sallad att ta in hela sommaren! På bilden ovan syns hur jag satt ut små salladsplantor i tomrummen som blivit efter skördade huvuden. Klicka på Läs mer för att läsa om vilka sallatssorter jag ska odla i år och lite grann om sorterna.


Plocksallat
'Black Seeded Simpson' - Tidigast av alla och lysande ljugröna vågiga blad. Kultursort från 1850.
'Amorina' - Nästan lika tidig. Intensivt röd med vågiga blad.
'Malawi' - Ekbladssallat med riktig mörkt vinröda blad. Mycket blomningströg.
Rucola
'Surrey' - Liknar vild rucula men är större och inte lika stark i smaken.
Bataviasallat
'Merveille de Quatre Saison' - Fransk sort från 1850-talet. Röda blad som övergår i grönt och bildar ett välknutet ljust huvud. Mycket god!
Cossallat
'Little Gem' - Min absoluta favorit. Så mycket sallad i ett enda litet huvud! Buckliga gröna blad men inuti nästan helt vit. Mycket spröd. Kultursort från 1880.
'Winter Gem' - Årets nyhet i vår trädgård. En variant av Little Gem särskilt framtagen för sen höst-/vinterodling.
'Jericho' - Modern israelisk variant av Little Gem och är framförallt större än denna.
'Rouge d'Hiver' - Vinröd kultursort, 1840, från Pyreneerna. God och köldtålig. Kan stå skördefärdig länge.
Isbergssallat
'Regina dei Ghiacci' - Italiensk sort som tål blött väder bättre än annan isbergssallat. För barnens skull kom denna med i år. Det gillar isberg bäst och denna ska vara stor, spröd och söt.
Förutom dessa sorter har jag några påsar med mixades sorter. En med 15 olika sorters sallat och en med olika cikoriasorter. Dessa har jag köpt från Tomatklubben av Åke Truedsson. Det är också kul. Bara slänga ut 20 frön i en kruka och se vad det blir för små plantor. För övrigt kommer alla sorterna från Runåbergs sortiment, utom 'Winter Gem' som kommer från Thompson&Morgan.

6 kommentarer:

  1. Det ser härligt frodigt ut Charlotta, Jag har aldrig gillat eller rättare sagt lyckats med isbergsallaten men jag kan ju prova din Regina...för det är ju gott. Jag har ingen länk lista i köksträdgården men jag gör en specialbild med länk till dej och senare andra med en riktig kökträdgård. Din är superfin Charlotta. ps jag 'snor' en bild :-)

    SvaraRadera
  2. Stort tack för din kommentar, Tyra! Vilken ära att få vara med på din blogg! Tack också för tipset om Facebook-gruppen. Såå kul att läsa där och få så många tips och utbyten!
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  3. Var bor du Charlotta eller är det en hemlis? Jag skrev zon 3 bara, skulle vara kul med ort tycker jag :-)

    SvaraRadera
  4. Hej Tyra,
    Nä, det är ingen hemlighet. Det är väl mest att jag har lite svårt för "blogg-genren" och känner mig obekväm med att sätta mig själv i centrum. Gränsen mellan personlig och privat är inte alltid uppenbar. Men vi bor i alla fall 5 mil sydöst om Växjö, i Tingsryds kommun (och i Tingsryd ligger Nelsons Frö;))

    SvaraRadera
  5. Hej! Så kul att jag hittade Facebook-gruppen som ledde mig till att hitta din blogg! Du gör ett fantastiskt jobb. Jättefin blogg! Du talade om sallad. Jag har provat att odla sallad i ett par år nu. Både plocksallad, romansallad mm. Inte hittat någon direkt favorit, men i fjol så köpte jag "Malawi" och jag blev fast! God, står länge i landet och är mycket dekorativ. Vad mer kan man önska?!

    SvaraRadera
  6. Hej Jenny, kul att du hittat hit och att du har erfarenhet av Malawi. Den är ny för mig i år och låter verkligen helt superbra! Hoppas att din blogginspiration är på väg tillbaka;)

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)